Wat is er mooier dan je in de oudste stad van Nederland bezighouden met geschiedenis? Niet veel als je het ons vraagt! Wij zijn het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, de organisatie achter TOEN festival.
Zien we je daar?
Als geschiedenisfanaten zijn wij geïnspireerd door de Nijmeegse geschiedenis. Ons doel is om zoveel mogelijk mysterieuze en interessante verhalen en weetjes van toen met jou te delen. Wij brengen de geschiedenis weer tot leven, zodat jij kan ervaren wat de mensen van toen beleefden. In de stad waar wij elke dag wonen, werken, struinen, shoppen, op het terras zitten, hand in hand lopen… Daar, in die stad, zitten ontelbaar veel verhalen verstopt.
Samen met de historici, archeologen en andere experts die deze verhalen dagelijks onderzoeken, organiseren wij TOEN: het Nijmeegs Geschiedenisfestival. Hun rijkdom aan historische kennis, verbonden met onze expertise in het vertellen van verhalen, vormt de kracht van dit festival. Én van de Nijmeegse geschiedenis.
Onze missie is jou inspireren met verhalen uit de oude doos. Maar stoffig zijn we zeker niet. Met TOEN doen we het net even anders dan normaal. Dit Nijmeegs Geschiedenisfestival is er om jou vanaf 2023 ieder jaar weer opnieuw te inspireren, te vermaken en iets bij te brengen.
TOEN Festival is een officiële spin-off van de Maand van de Geschiedenis.
Contact
Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op. We zijn bereikbaar via toen@hvdng.nl.
Weezenkerkhof NeerboscH
Locatie: Nonnenstraat 19-21
Sprekers van stichting Memento Mori, horend bij Weezenkerkhof, zijn te gast bij de ToenTalk over kindervaccinaties.
Voor de aanleg van het Weezenkerkhof werd in 1877 een stukje grond gekocht. Wezen, medewerkers en bestuursleden vonden op dit kerkhof hun laatste rustplaats, overschaduwd door een oude treurbeuk.
Momenteel zijn van de 526 begravingen nog 41 graven zichtbaar, waaronder die van de stichter Johannes van ’t Lindenhout en zijn vrouw Hendrina Sipman (gestorven in resp. 1918 en 1900). De begraafplaats is uniek, vanwege het grote aantal begraven kinderen.
Koop hier je tickets voor:
De basis
Locatie: Groenewoudseweg 322
Op de plaats waar nu De Basis staat, werd in 1908 de St. Antoniusschool gebouwd. In 1970 vond de verhuizing van de Stichting Doornroosje naar de St. Antoniusschool plaats. Vanaf dit moment dient het gebouw als centrum voor muzikale creativiteit en culturele uitwisseling. In 2014 verhuisde Doornroosje naar het Stationsplein, waardoor ruimte vrij kwam voor nieuwe initiatieven.
In 2015 werd de Stichting De Nijmeegse School opgericht, en in 2016 kreeg het pand de naam De Basis. Op 1 oktober 2021 heeft De Basis haar deuren geopend, hebben de residents hun intrek genomen en is deze broedplaats het kloppend hart van de Nijmeegse muziekscene geworden. Ruim 3 jaar later dus tijd voor jou om de Basis te bezoeken!
Koop hier je tickets voor:
Joodse Synagoge
Locatie: Gerard Noodtstraat 21
Aan het begin van de veertiende eeuw was Nijmegen de belangrijkste Joodse vestiging van het land. De gemeenschap werd verwoest bij de pestepidemie van 1349. Hierna vestigden zich wederom Joden in de stad en een eerste synagoge wordt aan het begin van de vijftiende eeuw vermeld als schola judeorum in de huidige benedenstad aan de Jodengas. De Joodse gemeenschap in Nijmegen verdween weer aan het einde van die eeuw. In de zeventiende eeuw is er weer een Joodse gemeenschap in de stad. In 1913 werd een nieuwe synagoge ingewijd aan de Gerard Noodtstraat.
Koop hier je tickets voor:
Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Locaties: Mariënburg 26
De Mariënburgkapel is rond 1430 gebouwd als onderdeel van een kloostercomplex van nonnen. Het is het enige gebouw van het kloostercomplex dat bewaard is gebleven. Tegenwoordig vind je hier het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, een ontmoetingsplaats voor iedereen die iets wil weten of vertellen over de geschiedenis en het erfgoed van Nijmegen.
Hier kun je terecht voor wisselende tentoonstellingen, lezingen en activiteiten en antwoorden op al je vragen over de geschiedenis van Nijmegen. Van 19 t/m 27 oktober kun je in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis ook meerdere activiteiten van TOEN Festival bezoeken.
Kom jij ook langs?
Koop hier je tickets voor:
Regionaal Archief Nijmegen
Locaties: Mariënburg 27
Het Regionaal Archief Nijmegen is onderdeel van de gemeente Nijmegen en vormt het geheugen van Nijmegen en de regio. Het RAN beheert meer dan 1.300 archieven, maar heeft bijvoorbeeld ook grote collecties kranten en foto’s.
Koop hier je tickets voor:
De Lindenberg
Locatie: Ridderstraat 23
De Lindenberg is hét cultuurhuis van Nijmegen. Hier kun je deelnemen aan culturele cursussen, workshops, activiteiten en voorstellingen.
Kroon jij jezelf in de Lindenberg tot expert van de Nijmeegse geschiedenis?
Meer informatie over: