Over TOEN Festival

Wat is er mooier dan je in de oudste stad van Nederland bezighouden met geschiedenis? Niet veel als je het ons vraagt! Wij zijn het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, de organisatie achter TOEN festival.

Zien we je daar?

Als geschiedenisfanaten zijn wij geïnspireerd door de Nijmeegse geschiedenis. Ons doel is om zoveel mogelijk mysterieuze en interessante verhalen en weetjes van toen met jou te delen. Wij brengen de geschiedenis weer tot leven, zodat jij kan ervaren wat de mensen van toen beleefden. In de stad waar wij elke dag wonen, werken, struinen, shoppen, op het terras zitten, hand in hand lopen… Daar, in die stad, zitten ontelbaar veel verhalen verstopt.

 

Samen met de historici, archeologen en andere experts die deze verhalen dagelijks onderzoeken, organiseren wij TOEN: het Nijmeegs Geschiedenisfestival. Hun rijkdom aan historische kennis, verbonden met onze expertise in het vertellen van verhalen, vormt de kracht van dit festival. Én van de Nijmeegse geschiedenis.

 

Onze missie is jou inspireren met verhalen uit de oude doos. Maar stoffig zijn we zeker niet. Met TOEN doen we het net even anders dan normaal. Dit Nijmeegs Geschiedenisfestival is er om jou vanaf 2023 ieder jaar weer opnieuw te inspireren, te vermaken en iets bij te brengen.

 

TOEN Festival is een officiële spin-off van de Maand van de Geschiedenis.

De Lutherse Kerk

Locatie: Prins Hendrikstraat 79

De Lutherse Kerk aan de Prins Hendrikstraat werd in 1896 gebouwd. Het orgel in de kerk stamt al uit 1756 en is daarmee het oudste orgel van Nijmegen. De kerk is nog steeds in gebruik door de Lutherse gemeenschap.

Kom jij luisteren naar archeologische verhalen onder het genot van een Romeinse wijn?

Koop hier je tickets voor:

  • Kerk & Kurk: Ondergrondse verhalen en Romeinse wijnen

Van 't Lindenhoutmuseum

Locatie: Scherpenkampweg 58

In de negentiende eeuw was Kinderdorp Neerbosch de grootste weesinrichting van Nederland. Wezen en andere kinderen die niet bij hun ouders konden wonen kregen hier onderdak, onderwijs en een opleiding tot een beroep. Het oorspronkelijke weeshuis werd opgericht in 1863 door Johannes van ‘t Lindenhout. Het huidige Van ‘t Lindenhoutmuseum beheert een uitgebreid archief over de 20.000 kinderen die hier gewoond hebben, en geeft bezoekers een overzicht van de geschiedenis van de jeugdzorg over de afgelopen 150 jaar.

Kom meer te weten over de graven op het kerkhof van het Kinderdorp.

Koop hier je tickets voor:

  • Kerk & Kurk: Op zoek naar verloren graven

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Locaties: Mariënburg 26

De Mariënburgkapel is rond 1430 gebouwd als onderdeel van een kloostercomplex van nonnen. Het is het enige gebouw van het kloostercomplex dat bewaard is gebleven. Tegenwoordig vind je hier het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, een ontmoetingsplaats voor iedereen die iets wil weten of vertellen over de geschiedenis en het erfgoed van Nijmegen.

Hier kun je terecht voor wisselende tentoonstellingen, lezingen en activiteiten en antwoorden op al je vragen over de geschiedenis van Nijmegen. Van 7 t/m 22 oktober bewonder je in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een kunstwerk dat stadstekenaar Ernie Bossmann speciaal voor (het?) TOEN festival gemaakt heeft.

Schuif jij aan bij Ernies tekentafel?

Koop hier je tickets voor:

  • Tekenen voor volwassenen

Regionaal Archief Nijmegen

Locaties: Mariënburg 27

Het Regionaal Archief Nijmegen is onderdeel van de gemeente Nijmegen en vormt het geheugen van Nijmegen en de regio. Het RAN beheert meer dan 1.300 archieven, maar heeft bijvoorbeeld ook grote collecties kranten en foto’s.

Koop hier je tickets voor:

  • We hebben elkaar wat te vertellen

De Lindenberg

Locatie: Ridderstraat 23

De Lindenberg is het cultuurhuis van Nijmegen. Hier kun je deelnemen aan culturele cursussen, workshops, activiteiten en voorstellingen.

Kroon jij jezelf in de Lindenberg tot expert van de Nijmeegse geschiedenis?

Meer informatie over:

  • De Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz