Kunst en Kitsch in de kapel

Heb jij thuis een oud schilderij, vaas of gevonden scherf en ben je altijd al benieuwd naar het verhaal hierachter? Of heb je een voorwerp waar je zelf een mooi Nijmeegs verhaal bij kunt vertellen? Kom dan op zaterdag 19 oktober naar de Kunst en Kitschdag in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en laat jouw object beoordelen of je voorwerp met verhaal registreren. Tussen 13:00 en 16:00 uur zitten experts van de Nederlandse Archeologievereniging AWN, Antiquariaat Van Hoorn en AntiekCheck.nl klaar om je te ontvangen.

Echte experts aanwezig

Geïnspireerd op Tussen Kunst & Kitsch bekijken échte experts jouw eigen vondsten! Kom meer te weten over het verhaal achter jouw voorwerp door Ben Teubner (oud-curator Museum Kasteel Wijchen – archeologie), Pauline de Weijer (verzamelaar – vintage, design en keramiek), Wim Bilo (schilderijen en prenten) en Emiel Geurts (AntiekCheck.nl – klokken, bronzen en marmeren beelden, antieke meubelen, spiegels en kroonluchters). Heb je een groot object dat je wil laten onderzoeken? Dan volstaat een foto van het object! Staat jouw object niet tussen de bovengenoemde expertises? Bezoek dan www.AntiekCheck.nl!

Heeft jouw voorwerp een link met historisch Nijmegen? En mag het een poosje in onze vitrine liggen? Wij maken het pop-up TOEN-museum van Nijmegen, dat tijdens de hele week van Nijmeegse Geschiedenisfestival te bezichtigen is. 

Tickets & info:

Gratis. Loop spontaan binnen of laat ons vast weten dat je komt door een gratis ticket te claimen!  

Locatie:

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel)

Door:

AWN Regio Nijmegen, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Noviomagus, Antiekcheck.nl, Antiquariaat Van Hoorn 

Zien we je daar?

Kunst & Kitsch in de kapel, TOEN festival Nijmegen

Weezenkerkhof NeerboscH

Locatie: Nonnenstraat 19-21 

Sprekers van stichting Memento Mori, horend bij Weezenkerkhof, zijn te gast bij de ToenTalk over kindervaccinaties. 

Voor de aanleg van het Weezenkerkhof werd in 1877 een stukje grond gekocht. Wezen, medewerkers en bestuursleden vonden op dit kerkhof hun laatste rustplaats, overschaduwd door een oude treurbeuk. 

Momenteel zijn van de 526 begravingen nog 41 graven zichtbaar, waaronder die van de stichter Johannes van ’t Lindenhout en zijn vrouw Hendrina Sipman (gestorven in resp. 1918 en 1900). De begraafplaats is uniek, vanwege het grote aantal begraven kinderen.  

Koop hier je tickets voor:

  • Toen-Talk Schijn Bedriegt

De basis

Locatie: Groenewoudseweg 322 

Op de plaats waar nu De Basis staat, werd in 1908 de St. Antoniusschool gebouwd. In 1970 vond de verhuizing van de Stichting Doornroosje naar de St. Antoniusschool plaats. Vanaf dit moment dient het gebouw als centrum voor muzikale creativiteit en culturele uitwisseling. In 2014 verhuisde Doornroosje naar het Stationsplein, waardoor ruimte vrij kwam voor nieuwe initiatieven. 

In 2015 werd de Stichting De Nijmeegse School opgericht, en in 2016 kreeg het pand de naam De Basis. Op 1 oktober 2021 heeft De Basis haar deuren geopend, hebben de residents hun intrek genomen en is deze broedplaats het kloppend hart van de Nijmeegse muziekscene geworden. Ruim 3 jaar later dus tijd voor jou om de Basis te bezoeken! 

Koop hier je tickets voor:

  • Muziekcafé: Wat nou Rock & Roll?

Portugese Synagoge

Locatie: Nonnenstraat 19-21 

Aan het begin van de veertiende eeuw was Nijmegen de belangrijkste Joodse vestiging van het land. De gemeenschap werd verwoest bij de pestepidemie van 1349. Hierna vestigden zich wederom Joden in de stad en een eerste synagoge wordt aan het begin van de vijftiende eeuw vermeld als schola judeorum in de huidige benedenstad aan de Jodengas. De Joodse gemeenschap in Nijmegen verdween weer aan het einde van die eeuw. In de zeventiende eeuw is er weer een Joodse gemeenschap in de stad. Op 5 september 1756 werd de synagoge aan de Nonnenstraat in gebruik genomen.  

Koop hier je tickets voor:

  • Van Horen Zingen: Moderne Nijmeegse mythes 

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Locaties: Mariënburg 26

De Mariënburgkapel is rond 1430 gebouwd als onderdeel van een kloostercomplex van nonnen. Het is het enige gebouw van het kloostercomplex dat bewaard is gebleven. Tegenwoordig vind je hier het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, een ontmoetingsplaats voor iedereen die iets wil weten of vertellen over de geschiedenis en het erfgoed van Nijmegen. 

Hier kun je terecht voor wisselende tentoonstellingen, lezingen en activiteiten en antwoorden op al je vragen over de geschiedenis van Nijmegen. Van 19 t/m 27 oktober kun je in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis ook meerdere activiteiten van TOEN Festival bezoeken. 

Kom jij ook langs? 

Koop hier je tickets voor:

  • Kunst & Kitsch in de Kapel
  • De stadswandeling die je nooit had willen hebben

Regionaal Archief Nijmegen

Locaties: Mariënburg 27

Het Regionaal Archief Nijmegen is onderdeel van de gemeente Nijmegen en vormt het geheugen van Nijmegen en de regio. Het RAN beheert meer dan 1.300 archieven, maar heeft bijvoorbeeld ook grote collecties kranten en foto’s.

Koop hier je tickets voor:

  • Geloof jij alles wat je ziet?

De Lindenberg

Locatie: Ridderstraat 23

De Lindenberg is hét cultuurhuis van Nijmegen. Hier kun je deelnemen aan culturele cursussen, workshops, activiteiten en voorstellingen.

Kroon jij jezelf in de Lindenberg tot expert van de Nijmeegse geschiedenis?

Meer informatie over:

  • De Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz
  • Radio Oranje Reacts: Zwartboek