De Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz

Geschiedeniskenner? Wist-je-datjes-expert? Schrijf je dan in voor de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz! Test je kennis en win een boekenpakket van Dekker & V.D. Vegt. Wat weet jij van ondergronds Nijmegen? En van uitvindingen van toen?

We hebben deze avond ook een bijzondere gast. Spoken word artist Lin An Phoa! Als woordkunstenaar zoekt ze de kritische kant van de geschiedenis op. Wat is geschiedenis en welke verhalen worden niet verteld?

Als taalwetenschapper leerde Lin An Phoa kritisch kijken naar taal van buitenaf. Als schrijver gebruikt ze taal om kritisch naar binnen te kijken. Ze schrijft poëzie die fysiek en onderzoekend is. Met haar werk probeert ze zichzelf, de wereld en de relatie daartussen te begrijpen. In haar teksten masseert en analyseert ze vastgeroeste patronen in een poging tot verzachting en verandering. Waar de taal soms stug en hoofdelijk kan zijn, zoekt Lin An naar manieren om van lichaam tot lichaam te spreken.

Strijd je het liefst met een goede bodem? Geniet dan van te voren van de Quizhap in de Lindenberg. Dit is een 3-gangen etentje en kost 25 euro per persoon.

–          Romige paprikasoep , bosui , omeletreepjes

–          Pompoen-preitaart , paneer , cashewnoten , mangochutney

–          Tarte tatin van banaan , walnotenijs , chocoladeschots


Programma:

Voor 20:00 uurOptioneel: geniet van de Quizhap in de Lindenberg
19:30 uurInloop
20:00 – 22:00 uurDe Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz


Er is plek voor 23 teams, dus meld je snel aan!

  • Meld je aan met maximaal 5 teamleden, verzin een leuke teamnaam en mail dit naar hetarchief@nijmegen.nl.
  • Je mag je ook individueel inschrijven! Dan plaatsen we je bij een gezellig team van minder dan 5 man.
  • Geen team, maar toch zin om te komen? Moedig je favoriete team dan aan vanaf de tribune!

Tickets & info:

Gratis
Wil je mee eten met de Quizhap? Geef dit dan uiterlijk 15 oktober door bij je aanmelding voor de quiz via hetarchief@nijmegen.nl. Er is plek voor max 50 eters.

Locatie:
Lindenberg

Door:

De Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz is een initiatief van het Regionaal Archief Nijmegen, Numaga, het Gebroeders van Lymborch Huis, Ex Tempore en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Zien we je daar?

De Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz

De Lutherse Kerk

Locatie: Prins Hendrikstraat 79

De Lutherse Kerk aan de Prins Hendrikstraat werd in 1896 gebouwd. Het orgel in de kerk stamt al uit 1756 en is daarmee het oudste orgel van Nijmegen. De kerk is nog steeds in gebruik door de Lutherse gemeenschap.

Kom jij luisteren naar archeologische verhalen onder het genot van een Romeinse wijn?

Koop hier je tickets voor:

  • Kerk & Kurk: Ondergrondse verhalen en Romeinse wijnen

Van 't Lindenhoutmuseum

Locatie: Scherpenkampweg 58

In de negentiende eeuw was Kinderdorp Neerbosch de grootste weesinrichting van Nederland. Wezen en andere kinderen die niet bij hun ouders konden wonen kregen hier onderdak, onderwijs en een opleiding tot een beroep. Het oorspronkelijke weeshuis werd opgericht in 1863 door Johannes van ‘t Lindenhout. Het huidige Van ‘t Lindenhoutmuseum beheert een uitgebreid archief over de 20.000 kinderen die hier gewoond hebben, en geeft bezoekers een overzicht van de geschiedenis van de jeugdzorg over de afgelopen 150 jaar.

Kom meer te weten over de graven op het kerkhof van het Kinderdorp.

Koop hier je tickets voor:

  • Kerk & Kurk: Op zoek naar verloren graven

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Locaties: Mariënburg 26

De Mariënburgkapel is rond 1430 gebouwd als onderdeel van een kloostercomplex van nonnen. Het is het enige gebouw van het kloostercomplex dat bewaard is gebleven. Tegenwoordig vind je hier het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, een ontmoetingsplaats voor iedereen die iets wil weten of vertellen over de geschiedenis en het erfgoed van Nijmegen.

Hier kun je terecht voor wisselende tentoonstellingen, lezingen en activiteiten en antwoorden op al je vragen over de geschiedenis van Nijmegen. Van 7 t/m 22 oktober bewonder je in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een kunstwerk dat stadstekenaar Ernie Bossmann speciaal voor (het?) TOEN festival gemaakt heeft.

Schuif jij aan bij Ernies tekentafel?

Koop hier je tickets voor:

  • Tekenen voor volwassenen

Regionaal Archief Nijmegen

Locaties: Mariënburg 27

Het Regionaal Archief Nijmegen is onderdeel van de gemeente Nijmegen en vormt het geheugen van Nijmegen en de regio. Het RAN beheert meer dan 1.300 archieven, maar heeft bijvoorbeeld ook grote collecties kranten en foto’s.

Koop hier je tickets voor:

  • We hebben elkaar wat te vertellen

De Lindenberg

Locatie: Ridderstraat 23

De Lindenberg is het cultuurhuis van Nijmegen. Hier kun je deelnemen aan culturele cursussen, workshops, activiteiten en voorstellingen.

Kroon jij jezelf in de Lindenberg tot expert van de Nijmeegse geschiedenis?

Meer informatie over:

  • De Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz