Kerk & Kurk: Ondergrondse verhalen en Romeinse wijnen

Duik onder het genot van een echte Romeinse kruidenwijn in het archeologische verleden van Nijmegen en laat je inspireren door korte verhalen over Ondergronds Nijmegen in de Lutherse Kerk. De middag is gevuld met flitslezingen over graven, schuilkerken en opgravingen.

Over de Romeinse kruidenwijn:

Het recept is bijna 2000 jaar oud! Ongetwijfeld is deze wijn hier, bij de Neder-Germaanse Limes, ook gedronken. Anijs, koriander en zwarte peper geeft een kruidige smaak aan de wijn en de honing maakt het vol van smaak zonder dat het echt zoet wordt. Kom jij proeven?

Tickets & info: 

14:00 – 16:00 uur

5 euro p.p, inclusief een heerlijke wijn van De Holdeurn 

Slechts 80 kaartjes beschikbaar, mis het niet!

Programma
Ondergrondse kerk, verstopt en verscholen… Katholieken en Lutheranen (Perla Akerboom-Roelofs , Lutherse Kerk, Nijmegen)

Merkwaardige vondsten, ondergronds, bovengronds, onbekend, niet onbemind (Esther Berendsen, Peet Theeuwen en Jan de Winter, Stichting Fenix/werkgroep historierijk Nijmegen)

Op zoek naar verloren graven (Anne-Marie Jansen, Stichting Memento Mori)

De kelder die niemand wilde opgraven (Pauline de Weijer, voorzitter AWN, Nederlandse Archeologievereniging)

Toen en Toen: oude Romeinse vondsten uit de ondergrond van Nijmegen (Stephan Mols, Hoogleraar Geschiedenis van Nijmegen, Radboud Universiteit).

Romeinse Mulsum van de Holdeurn (Sjakko Jaspers, Wijnboerderij De Holdeurn)

Wijnproeven

Locatie:

Lutherse Kerk

Let op, de Lutherse kerk is beperkt rolstoel toegankelijk in overleg. Neem hiervoor contact met ons op via toen@hvdng.nl

Door:

Stichting Memento Mori, Radboud Universiteit Nijmegen, Stichting Fenix, AWN regio Nijmegen en De Holdeurn

Zien we je daar?

Toen festival

De Lutherse Kerk

Locatie: Prins Hendrikstraat 79

De Lutherse Kerk aan de Prins Hendrikstraat werd in 1896 gebouwd. Het orgel in de kerk stamt al uit 1756 en is daarmee het oudste orgel van Nijmegen. De kerk is nog steeds in gebruik door de Lutherse gemeenschap.

Kom jij luisteren naar archeologische verhalen onder het genot van een Romeinse wijn?

Koop hier je tickets voor:

  • Kerk & Kurk: Ondergrondse verhalen en Romeinse wijnen

Van 't Lindenhoutmuseum

Locatie: Scherpenkampweg 58

In de negentiende eeuw was Kinderdorp Neerbosch de grootste weesinrichting van Nederland. Wezen en andere kinderen die niet bij hun ouders konden wonen kregen hier onderdak, onderwijs en een opleiding tot een beroep. Het oorspronkelijke weeshuis werd opgericht in 1863 door Johannes van ‘t Lindenhout. Het huidige Van ‘t Lindenhoutmuseum beheert een uitgebreid archief over de 20.000 kinderen die hier gewoond hebben, en geeft bezoekers een overzicht van de geschiedenis van de jeugdzorg over de afgelopen 150 jaar.

Kom meer te weten over de graven op het kerkhof van het Kinderdorp.

Koop hier je tickets voor:

  • Kerk & Kurk: Op zoek naar verloren graven

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Locaties: Mariënburg 26

De Mariënburgkapel is rond 1430 gebouwd als onderdeel van een kloostercomplex van nonnen. Het is het enige gebouw van het kloostercomplex dat bewaard is gebleven. Tegenwoordig vind je hier het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, een ontmoetingsplaats voor iedereen die iets wil weten of vertellen over de geschiedenis en het erfgoed van Nijmegen.

Hier kun je terecht voor wisselende tentoonstellingen, lezingen en activiteiten en antwoorden op al je vragen over de geschiedenis van Nijmegen. Van 7 t/m 22 oktober bewonder je in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een kunstwerk dat stadstekenaar Ernie Bossmann speciaal voor (het?) TOEN festival gemaakt heeft.

Schuif jij aan bij Ernies tekentafel?

Koop hier je tickets voor:

  • Tekenen voor volwassenen

Regionaal Archief Nijmegen

Locaties: Mariënburg 27

Het Regionaal Archief Nijmegen is onderdeel van de gemeente Nijmegen en vormt het geheugen van Nijmegen en de regio. Het RAN beheert meer dan 1.300 archieven, maar heeft bijvoorbeeld ook grote collecties kranten en foto’s.

Koop hier je tickets voor:

  • We hebben elkaar wat te vertellen

De Lindenberg

Locatie: Ridderstraat 23

De Lindenberg is het cultuurhuis van Nijmegen. Hier kun je deelnemen aan culturele cursussen, workshops, activiteiten en voorstellingen.

Kroon jij jezelf in de Lindenberg tot expert van de Nijmeegse geschiedenis?

Meer informatie over:

  • De Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz