Tekenen voor volwassenen: thema ondergronds

Tekenen voor volwassenen? Ja, zeker! Op vrijdag 13 oktober zit Nijmeegse stadstekenaar Ernie Bossmann aan de tekentafel in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Durf jij aan te schuiven en je creativiteit op het thema ‘ondergronds’ de vrije loop te laten?

Ervaar het plezier in tekenen en ontdek wat ontstaat. Gebruik en hergebruik, associeer, varieer, reageer en teken op je eigen manier.

“Aan een lege tafel komt niks uit mijn handen, boven een wit vlak komt niks in me op. Ik gebruik wat voorhanden is. Verzinnen hoeft niet. Als Stadstekenaar werk ik met lokaal beeld, plaatselijke plaatjes, Nijmeegse krantenkoppen, fotobladen in de minibieb, pakpapier uit de kringloopwinkel en wijkkrant-stukjes. Allemaal materiaal om overheen te tekenen, uit te knippen, over te trekken, na te tekenen en door te strepen. Ik nodig iedereen uit om met me mee te doen. Er is geen vast programma; met speelse opdrachten probeer ik je te verrassen en te verleiden om lekker te tekenen.”

– Stadstekenaar Ernie Bossmann

Tickets & info:
Gratis, maar laat je Ernie alvast weten dat je langskomt?

Speciaal voor het Nijmeegs Geschiedenisfestival TOEN maakte stadstekenaar Ernie Bossmann een kunstwerk rondom het thema Ondergronds. Deze bewonder je van 7 t/m 22 oktober in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel).

Locatie:
Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Door:
Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en Ernie Bossmann

Zien we je daar?

De Lutherse Kerk

Locatie: Prins Hendrikstraat 79

De Lutherse Kerk aan de Prins Hendrikstraat werd in 1896 gebouwd. Het orgel in de kerk stamt al uit 1756 en is daarmee het oudste orgel van Nijmegen. De kerk is nog steeds in gebruik door de Lutherse gemeenschap.

Kom jij luisteren naar archeologische verhalen onder het genot van een Romeinse wijn?

Koop hier je tickets voor:

  • Kerk & Kurk: Ondergrondse verhalen en Romeinse wijnen

Van 't Lindenhoutmuseum

Locatie: Scherpenkampweg 58

In de negentiende eeuw was Kinderdorp Neerbosch de grootste weesinrichting van Nederland. Wezen en andere kinderen die niet bij hun ouders konden wonen kregen hier onderdak, onderwijs en een opleiding tot een beroep. Het oorspronkelijke weeshuis werd opgericht in 1863 door Johannes van ‘t Lindenhout. Het huidige Van ‘t Lindenhoutmuseum beheert een uitgebreid archief over de 20.000 kinderen die hier gewoond hebben, en geeft bezoekers een overzicht van de geschiedenis van de jeugdzorg over de afgelopen 150 jaar.

Kom meer te weten over de graven op het kerkhof van het Kinderdorp.

Koop hier je tickets voor:

  • Kerk & Kurk: Op zoek naar verloren graven

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Locaties: Mariënburg 26

De Mariënburgkapel is rond 1430 gebouwd als onderdeel van een kloostercomplex van nonnen. Het is het enige gebouw van het kloostercomplex dat bewaard is gebleven. Tegenwoordig vind je hier het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, een ontmoetingsplaats voor iedereen die iets wil weten of vertellen over de geschiedenis en het erfgoed van Nijmegen.

Hier kun je terecht voor wisselende tentoonstellingen, lezingen en activiteiten en antwoorden op al je vragen over de geschiedenis van Nijmegen. Van 7 t/m 22 oktober bewonder je in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een kunstwerk dat stadstekenaar Ernie Bossmann speciaal voor (het?) TOEN festival gemaakt heeft.

Schuif jij aan bij Ernies tekentafel?

Koop hier je tickets voor:

  • Tekenen voor volwassenen

Regionaal Archief Nijmegen

Locaties: Mariënburg 27

Het Regionaal Archief Nijmegen is onderdeel van de gemeente Nijmegen en vormt het geheugen van Nijmegen en de regio. Het RAN beheert meer dan 1.300 archieven, maar heeft bijvoorbeeld ook grote collecties kranten en foto’s.

Koop hier je tickets voor:

  • We hebben elkaar wat te vertellen

De Lindenberg

Locatie: Ridderstraat 23

De Lindenberg is het cultuurhuis van Nijmegen. Hier kun je deelnemen aan culturele cursussen, workshops, activiteiten en voorstellingen.

Kroon jij jezelf in de Lindenberg tot expert van de Nijmeegse geschiedenis?

Meer informatie over:

  • De Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz