Onder de radar: Stiekem swingen in de disco

Het is oorlog, je mag geen geluid maken en niet gezien worden. Je wil éven, al is het maar héél even ontsnappen aan de situatie. Wat doe je? Stiekem dansen!

Dans op de lekkerste disco platen op de plek waar vroeger de Nijmeegse verzetsstrijders actief waren: in de Old Cave! Maar voordat je begint met dansen: luister naar spannende verhalen en muziek over Nijmegen tijdens de oorlog. Telkens werden er nieuwe manieren verzonnen om onder de radar te blijven. Soms door letterlijk ondergronds te gaan, ook hier in de Old Cave.

Programma:

19:45Inloop
20:00 – 21:00Verhalen over de oorlog in Nijmegen: Hoe zag het leven in Nijmegen eruit tijdens de Tweede Wereldoorlog? Welke spannende verhalen speelden zich ondergronds af, in het Nijmegen van de jaren 40? Je hoort het tijdens ‘Onder de Radar’ in de Old Cave, de plek waar de Nijmeegse verzetsstrijders tijdens de oorlog ook echt actief waren.
21:00 – 01:00Stiekem swingen: Disco met DJ Matz


Tickets & info:
€4,50 p.p.

Nijmeegse zanger Dirk-Wim in ‘t Hof speelt muziek en vertelt verhalen geïnspireerd op het verzet.

Locatie:
Old Cave

Door:

Studievereniging GSV Excalibur, het Infocentrum WO2 en de werkgroep Oorlogsdoden

Zien we je daar?

TOEN Festival onder de radar dansen

De Lutherse Kerk

Locatie: Prins Hendrikstraat 79

De Lutherse Kerk aan de Prins Hendrikstraat werd in 1896 gebouwd. Het orgel in de kerk stamt al uit 1756 en is daarmee het oudste orgel van Nijmegen. De kerk is nog steeds in gebruik door de Lutherse gemeenschap.

Kom jij luisteren naar archeologische verhalen onder het genot van een Romeinse wijn?

Koop hier je tickets voor:

  • Kerk & Kurk: Ondergrondse verhalen en Romeinse wijnen

Van 't Lindenhoutmuseum

Locatie: Scherpenkampweg 58

In de negentiende eeuw was Kinderdorp Neerbosch de grootste weesinrichting van Nederland. Wezen en andere kinderen die niet bij hun ouders konden wonen kregen hier onderdak, onderwijs en een opleiding tot een beroep. Het oorspronkelijke weeshuis werd opgericht in 1863 door Johannes van ‘t Lindenhout. Het huidige Van ‘t Lindenhoutmuseum beheert een uitgebreid archief over de 20.000 kinderen die hier gewoond hebben, en geeft bezoekers een overzicht van de geschiedenis van de jeugdzorg over de afgelopen 150 jaar.

Kom meer te weten over de graven op het kerkhof van het Kinderdorp.

Koop hier je tickets voor:

  • Kerk & Kurk: Op zoek naar verloren graven

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Locaties: Mariënburg 26

De Mariënburgkapel is rond 1430 gebouwd als onderdeel van een kloostercomplex van nonnen. Het is het enige gebouw van het kloostercomplex dat bewaard is gebleven. Tegenwoordig vind je hier het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, een ontmoetingsplaats voor iedereen die iets wil weten of vertellen over de geschiedenis en het erfgoed van Nijmegen.

Hier kun je terecht voor wisselende tentoonstellingen, lezingen en activiteiten en antwoorden op al je vragen over de geschiedenis van Nijmegen. Van 7 t/m 22 oktober bewonder je in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een kunstwerk dat stadstekenaar Ernie Bossmann speciaal voor (het?) TOEN festival gemaakt heeft.

Schuif jij aan bij Ernies tekentafel?

Koop hier je tickets voor:

  • Tekenen voor volwassenen

Regionaal Archief Nijmegen

Locaties: Mariënburg 27

Het Regionaal Archief Nijmegen is onderdeel van de gemeente Nijmegen en vormt het geheugen van Nijmegen en de regio. Het RAN beheert meer dan 1.300 archieven, maar heeft bijvoorbeeld ook grote collecties kranten en foto’s.

Koop hier je tickets voor:

  • We hebben elkaar wat te vertellen

De Lindenberg

Locatie: Ridderstraat 23

De Lindenberg is het cultuurhuis van Nijmegen. Hier kun je deelnemen aan culturele cursussen, workshops, activiteiten en voorstellingen.

Kroon jij jezelf in de Lindenberg tot expert van de Nijmeegse geschiedenis?

Meer informatie over:

  • De Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz